Dah...datang dah ingatan terhadap cendol di kampung halaman...teringat2 pulak rutin petang Mama masa duk kat kampung 4-5 bulan yg lalu...petang2 g beli cendol santan ...syok gile.
Kat sini? Hmmm....kalau nak makan cendol, tutup mata & berangan je lah! Bosannnnnnnnnnnnnnnnnnn.....
Tapi....tadi lepas borak2 ngan acik liza, berkobar la pulak nak buat sendiri cendol...dah itu je la caranya kalau nak makan. Jeng3...tunggu la bila sampai seru nya nanti, jadi la ia.
Banyak gak kumpul resipi nya...salah satu nya ini..
1 cawan tepung beras
3 cawan air pandan
secubit garam
1 sudu kecil air kapur
sedikit pewarna hijau (option)
Cara-cara
masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
kacau selalu supaya tidak hangit
sediakan bekas yang berisi air sejuk
masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....
RESIPI KEK PAUN OREN
10 months ago
buat jan xwat...
ReplyDeletebahan & gadget dah ada ni..nunggu mood rajin je..hehe
ReplyDelete