..........................................................

Thursday, January 27, 2011

Homemade Tauhu Telur

Suka tak makan ni?



Tauhu telur.
Kami semua suka makan ni. Selalu makan bila pekena nasi berlauk kat kedai pakcik kopiah tu. Mesti ambik lauk sup tauhu telur. Kat supermarket mmg ada je jual yg belum masak punya. Tapi tak sampai hati pulak nak beli. Semua yg tulisan CHA YA NUN ALIP..hishh..kalau boleh elak, elak la kan.. tapi kalau makan yg dah masak kat kedai, takde lak rasa bersalah...huhu..ala..mana kita tau kan dia beli kat mana...

Try google resipi..konon nak buat sendiri..dalam banyak2 yg jumpa, ini nampak paling menarik resipi nya. Tq kepada cik liza sbb tolong meng-google kan resipi ni utk Mama. Belum cuba lagi ni. Tak cukup bahan. InsyaAllah nak try buat la.


Homemade Tofu telur (Egg Tofu) / Tofu Jepun (Japenese Tofu)
Baha-bahan:
1 Cawan kacang soya (direndam dalam air selama 10 jam & buang kulitnya)
2 Cawan air
4 Sudu besar stok udang
1 Sudu kecil garam
5 Biji telur

Cara menyediakan:
1. Blend kacang soya dengan 2 cawan air.
2. Tapis dan masak air soya hingga mendidih, padamkan api.
3. Masukkan garam dan sejukkan air soya.
4. Sementara menunggu air soya sejuk, alaskan loyang dengan plastic wrapper.
5. Setelah air soya sejuk, masukkan telur, stok udang & pukul hingga sebati .
6. Masukkan adunan dalam loyang, tutup loyang dengan alumunim foil atau kain.
7. Kukus adunan selama 30 minit.

TIPS:
-----> Stok udang: Beberapa ekor udang disiang dan dibersihkan tapi jangan buang kepalanya, direbus dengan sedikit air boleh dijadikan sebagai stok.
-----> Selain stok udang, boleh digantikan dengan stok pati ayam @ ikan bilis, tetapi sukatannya Cuma 1 sudu kecil
-----> Air untuk mengukus hendaklah di didihkan pada api yang kuat dan ditukarkan pada api yang paling perlahan ketika hendak mengukus adunan. Jika adunan dikukus pada api yang terlalu kuat, tekstur tofu akan tidak akan licin (gelembung dan berbuih).
-----> Resepi ni, lebih rasa soya dari telur jadi bagi yang suka pada rasa lebih telur, boleh tambahkan lagi sebiji telur.
-----> Tekstur tofu mengikut resepi ni adalah lembut, jika inginkan tofu yang bertekstur tidak mudah hancur, tambahkan 1 sudu besar tepung jagung pada adunan.
-----> Pastikan telur dibuang pusatnya dan ditapis sebelum dimasukkan ke dalam adunan, tujuannya supaya tofu tidak berbau hanyir dan tekstur tofu licin.
-----> Loyang perlu dialas dengan plastik wrapper untuk mengelakkan tofu melekat pada loyang.

5 comments:

  1. mak aih rajinya cik nurul nak buat tu..bagus..bagus usaha tangga kejayaan.

    ReplyDelete
  2. ala eryn, berangan bukannya kena bayar....hahahhhaahahaaaa...

    ReplyDelete
  3. tengkiu nurul cz share resepi ni ye..kakNo mmg suka makan tofu mih..beli pun yg ada halal je tp agak susah la sket..kene usaha lebih huhu.,,

    ReplyDelete
  4. Yela memang susah nak cari yang halal. Tapi memang suka makan. So boleh try la resepi ni. Thanks sharing..

    ReplyDelete