..........................................................

Saturday, May 29, 2010

Tart Nangka & kenangan...

Akhirnya, for the first time...Mama buat jugak Tart Nangka..kebetulan tadi kat pasar nampak orang jual nangka yg dah siap dikupas. Beli terus la...pastu telefon nenek, mintak resepi.



Terkial-kial lah Mama & pembantu cilik lagi 2 orang tu...ya tuhannnnn...sibuk sungguh budak 2 beradik tu nak menolong!

Teringat masa dolu2...tart nangka & kuih ****** adalah kuih raya wajib bagi Mama adik beradik. Nenek mesti make sure 2 jenis kuih ni terhidang untuk anak2 nenek.Bila masing2 dah besar, kami tolong nenek buat sama2..Mama, Yong & Chuya....Papa??papa tahu makan je...hahahhahaha...(papa jangan marah arrrr..nanti kena jual). Walaupun masing2 nampak betul riak2 kemalasan nak membuatnya..tapi nak makan punya pasal, terpaksa laaa...hehehe..Tahun demi tahun..masing2 dah pun berkeluarga & punya komitmen masing2..bila balik utk beraya pun dah last minute..maka, sejak akhir2 ni 2 jenis kuih ni asyik miss je...& really miss those days...

Apa2 pun Mama tahu, Mama kena jugak tahu cemana nak buat 2 jenis kuih ni sebab rugi lah..kuih tradisi keluarga ni..turun-temurun..yg Mama tahu dari arwah tokwan Mama..Nyang Afiq & Alisya lah tu..lepas2 ni insyaAllah Mama nak tengok Alisya & the cousins especially kakak Hannah & kakak Syahida akan buat kuih ni sama2...macam Mama, Yong & Chuya dulu...

note: KUIH ****** yg dimaksudkan di atas akan muncul tak lama lagi yer..hehe

5 comments:

  1. rindunya zaman kecik-kecikku...

    ReplyDelete
  2. Where's the recipe kak? Hope u don't mind to share. Tima kasih bebanyak.

    ReplyDelete
  3. Salam... share resepi leh...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak. Boleh x nk mtk resipi tat nangke versi trganu. Dah lame cari resipi tu. Please kak. Harap akak bace komen ni or emel kn pd sy aziah2221@gmail.com. tq kak.

    ReplyDelete