..........................................................

Friday, March 19, 2010

Terus mencuba...Puding Karamel

Hari ni Mama rasa nak buat puding gula hangus..semangat ni sbb semalam baru jer beli telur..Gred A pulak tu kan...kalau perabih hari ni,esok boleh beli lagi sebab esok boleh gi paso. Tapi memikir kan kegawatan gula kat Sandakan ni..macam malas la pulak nak berkuih-muih di waktu petang.

ahhh..bosan punya pasal, Mama buat jugak lah dengan dibantu sepenuhnya oleh Alisya Insyirah. Sepanjang Mama mengepuk telur tu (bukan Mama, mixer laa) Alisya duk bukak tutup pintu kabinet...kejap2 berdiri nak capai benda2 kat atas kaunter tu..ishhh..geram sungguh..nak biar Alisya kat luar, Alisya gi kacau abang tido...lagi Mama marah..lagi Alisya dengan laju nya menerkam abang yg tgh tertiarap tido...kecik2 lagi dah pandai ngusik orang..bila dah berjaya terkam abang, bukan nya Alisya duk diam je, siap gomol2 punggung abang...hahahhaha...mmg kelakar lah sangat kalau tengok.. nak rekod slalu x dapat sebab Alisya kan RATU KAMERA...pantang nampak kamera nak posing pulak..nak terkam kamera pulak..ayooo..

Ok la..berbalik pada kisah puding gula hangus...dah siap pun ni ha.Mama dah habiskan suku loyang dah pun. Ayah blum balik lagi dari opis. Alisya kepenatan buat puding, tertido sudah. Afiq blum bangun. Kali ni, puding tu nampak lagi elok la tekstur nya..rasanya sebab letak tepung kastad kot..selama ni buat ikut resepi takyah buh kastad pun...so tenkiu kpd kwn2 Mama yg ngajo suh buh tepung kastad...Rupa masih lagi ada cacat cela nya...tapi takpe lah...insyaAllah lain kali nak buat lagi..biar jadi perfect...perfect & lawa macam yg kawan2 Mama duk buat tu..usaha tangga kejayaan!!

sape nak try..ni resepi nya..Mama ambik dari internet jugak..+ tunjuk ajar kwn2..hehe

7 biji telur A
200 ml susu pekat (lebih kurang stgh tin kecil susu pekat) - tapi ni tak manis sangat...kalau yg suka manis2,sila tambah ye..
1 cwn air + 3-4 sudu tepung kastad (agak2 sesuka hati je lah..hehe)
esen Banila..ehehe..
gula + air utk dibuat gula hangus


No comments:

Post a Comment